Răspunsul ASP la speculațiile celor de la PAS și PPDA: Doar persoanele cu reputație curată și trecut legal curat, pot deveni beneficiari ai programului

Doar persoanele cu reputație economică și financiară curată, precum și trecut legal curat, pot deveni beneficiari ai Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție și respectiv cetățeni ai Republicii Moldova. Este răspunsul Agenției Servicii Publice la demersul PAS-PPDA privind anularea legii care prevede acordarea cetățeniei moldovenești contra investiții.

„Programul de dobândire a cetățeniei prin investiție a fost structurat reieșind din prioritatea Securității naționale și a cetățenilor Republicii Moldova, precum și cele mai bune practici internaționale. Totodată, la baza programului stă verificarea reputației financiare și economice a aplicanților, garantând că doar persoanele integre vor dobândi cetățenia Republicii Moldova. În urma procesului de due diligence, doar persoanele cu reputație economică și financiară curată, precum și trecut legal curat, pot deveni beneficiari ai Programului și respectiv cetățeni ai Republicii Moldova”, se conține într-un comunicat al ASP.

Aplicanții furnizează un set semnificativ de informații despre sine și persoanele care fac parte din dosarul depus, dar și despre sursa fondurilor. În plus, este solicitat cazierul judiciar din țara (țările) al cărui cetățean este solicitantul și din fiecare țară în care solicitantul a avut reședința timp de 6 (șase) luni și în ultimii 10 (zece) ani de la data depunerii cererii. De asemenea, persoanele cărora le-a fost refuzată viza într-o țară sau pe un teritoriu cu care Republica Moldova are regim de visa-free și care nu au obținut ulterior o viză în acea jurisdicție, sunt neeligibile pentru Program”, se mai conține în comunicat.