Verdictul Curții Constituționale, care mai spulberă un vis al PAS-DA: alegeri anticipate, doar în baza votului mix

constcourt.md

Alegerile parlamentare anticipate pot avea loc în baza aceluiași sistem electoral ca scrutinul ordinar, adică în baza sistemului mixt aplicat la 24 februarie curent.

Acesta este răspunsul Curții Constituționale, oferit astăzi celor trei deputați indepndenți, Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic, care au depus o solicitare la Înalta Curte, cerând magistraților să spună dacă este în drept Parlamentul să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului și dacă pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare. 

„Parlamentul poate modifica sistemul electoral în intervale de timp mai mici decât o legislatură completă. Noul sistem nu poate fi implementat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, ci numai în cadrul unor alegeri parlamentare ordinare, cu condiția ca modificarea să aibă loc cu cel puțin un an înainte de alegeri. Modificarea frecventă și târzie a normelor care guvernează procesul electoral poate dezavantaja alegătorii, concurenții electorali și partidele, existând riscul încălcării dreptului la vot și a celui de a fi ales”, a citit verdictul Mihai Poalelungi, președintele Curții Constituționale.

Grupul independenților este satisfăcut de hotărârea Curții. Alegerile anticipate sunt o greșeală. Partidele care au ajuns în Parlament trebuie să aibă capacitatea de a negocia și a forma coaliția majoritară, pentru a învesti Guvernul, a crea structurile Parlamentului și a merge înainte cu dezvoltarea republicii. (…) Declarațiile reprezentanților Blocului „ACUM”, precum că vor face alegeri anticipate de atâtea ori până când vor avea majoritatea în Parlament sunt o aberație totală. Ce prompunem cetățenilor? Luxul pentru a avea majoritatea în Parlament pentru un partid este exclus în următorii 50 de ani. Ceea ce le-a ieșit comuniștilor a fost un accident”, a comentat deputatul Alexandru Oleinic, unul dintre autorii sesizării de la Curtea Constituțională.

sursa: ziarulnational.md