Salt impresionant al industriei extractive, după patru ani de stagnare

Industria extractivă a înregistrat o creștere fulminantă în luna februarie 2019, comparativ cu luna similară din 2018 – cu aproape 60%. Per total, sectorul industrial a înregistrat în luna februarie o creștere cu 3,8%, iar în ianuarie-februarie – 2,1%.

Într-o analiză publicată pe pagina de Facebook Poşta de Ştiri se spune că acest salt ar putea fi influențat și de faptul că întreprinderile din domeniu și-au onorat, în luna februarie, comenzile primite anterior, dar care au fost amânate din cauza minivacanței din luna ianuarie.

Prin urmare, în următoarele rapoarte statistice am putea să observăm o ușoară corecție a ritmului de creștere, dar și așa va fi păstrat un nivel relativ înalt. Fiindcă, se pare, asistăm la o revigorare a cererii pentru produsele companiilor din domeniu. Or, după patru ani de stagnare și scădere a producției, anul 2018, a fost marcat de revenirea industriei extractive (+9,9%), iar în primele două luni 2019 creșterea a constituit aproape 30%. În aceste condiții, din outsider, sectorul extractiv devine unul din principalele motoare ce mișcă tot sectorul industrial”, se conţine în analiza citată.

Potrivit Poştei de Ştiri, dinamica în acest sector este influențată atât de revigorarea sectorului imobiliar, cât și de stimularea cererii de către Guvern prin programele sale de infrastructură.