De sărbătorile pascale se va circula mai ușor la frontieră. Moldova și România au semnat un plan

customs.gov.md

Autoritățile vamale din Republica Moldova și România au convenit asupra unui set de acțiuni menite să accelereze trecerea frontierei comune în perioada sărbătorilor pascale.  Măsurile sunt incluse într-un Plan comun de acțiuni, semnat astăzi.

Astfel, va fi suplinit numărul de personal și vor fi utilizate toate pistele de control, indiferent de sensul de traversare.

”Vama din Moldova va activa la capacitate maximă pentru a face față fluxului sporit de călători, specific acestei perioade. Ne-am mobilizat toate forțele pentru a degaja circulația în cazul unui flux sporit și voi merge să verific personal cum e asigurat acest lucru. Chiar de luni, voi verifica graficele de lucru revizuite, dar și listele cu echipele de intervenție pe care le-am creat în acest sens”, a subliniat directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie.

Vama română va asigura fluidizarea traficului prin agrenarea personalului necesar în punctele de frontieră, efectuarea unei analize de risc pentru desfășurarea unui control amănunțit atunci când este cazul și sprijiniți de autoritatea vamală din Republica Moldova, vom acționa acolo unde se constată că traficul transfrontalier  este îngreunat. În acest sens, vom mobiliza echipele mobile și canine pentru efectuarea controalelor operative,”, a adăugat Ștefan-Cosmin Doliș, vicepreședintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală din România.

Un alt subiect al întrevederii l-a constituit proiectul de modernizare a punctelor de trecere ”Sculeni-Sculeni”, ”Leușeni-Albița” și ”Giurgiulești-Galați”. Semnarea contractului de finanțare, lansarea și desfășurarea tenderelor, precum și demararea lucrărilor de reabilitare vor începe cel târziu în toamna acestui an.

Amintim că, proiectul de reabilitare a celor trei posturi de frontieră este finanțat de Uniunea Europeană (64,28%) și co-finanțat de Guvernele ambelor state (35,72%), în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. Bugetul acestuia este de 10 milioane de euro, dintre care 5 milioane de euro sunt destinate Republicii Moldova.

70% din fondurile alocate părții moldovenești vor fi direcționate reconstrucției și extinderii postului vamal ”Sculeni”, care, odată renovat, va deveni cel mai modern post de la frontiera moldo-română.