Analiză | Evoluții galopante pe piața creditului nebancar

Piața creditului nebancar a explodat în anul 2018 și a înregistrat o creștere de peste 45%, un record absolut pentru ultimii șapte ani. De asemenea, se constată şi o creştere impresionantă a profitului înregistrat de operatorii din, cu peste 29 la sută.

O analiză publicată pe pagina de Facebook Poşta de Ştiri conţine câteva explicaţii pentru evoluțiile galopante de pe piața creditului nebancar: – Condițiile mai riguroase de oferire a creditelor de către bănci (politica prudențială mai strictă) ca urmare a crizei din 2014-2015 și migrația unei categorii de clienți către piața nebancară;- Procedurile simple stabilite de operatorii de pe piața nebancară;- Acceptarea categoriilor de clienți, care, de obicei, nu sunt admiși de bănci;- Extinderea contratelor de colaborare pentru finanțarea vânzărilor de produse și servicii.

În acelaşi articl se mai spune că, în 2018, creditul nebancar a crescut mult mai repede decât cel bancar.

“Potrivit Băncii Naționale, anul trecut, soldul creditelor bancare a ajuns la 35,5 miliarde de lei, în creștere cu 5,9%. Cumulate toate aceste segmente arată că piața creditului din R. Moldova a fost, în anul 2018, în mărime de 43 miliarde de lei. Raportată la PIB (190 miliarde – 2018), piața creditului reprezintă doar 22,6% și are încă destul spațiu de creștere”, se conţine în analiza citată.