Opinie: Discuţiile dintre PSRM și ACUM – exemplu cum nu trebuie desfăşurate negocierile

Discuţiile dintre PSRM şi blocul politic ACUM sunt un exemplu grotesc despre cum nu trebuie de desfăşurate negocierile. Declaraţia a fost făcută de politologul Alexandru Solcan, în cadrul emisiuniiFabrika, care a comentat negocierile eşuate dintre binomul PAS-PPDA şi PSRM.

“O să le recomand colegilor de la facultate, atunci când vor discuta cu studenţii despre negocierile politice, să păstreze această înregistrare a acestor discuţii care au avut loc în parlamentul Republicii Moldova şi să dea un exemplu, pentru a explica viitorilor politologi, consilieri politici, funcţionari publici, cum nu trebuie de desfăşurat negocierile şi aici mă refer în special la reprezentanţii blocului politic ACUM, la comportamentul acestora”, a menţionat decanul FRIŞPA, Alexandru Solcan.

Totodată, Alexandru Solcan a menţionat că binomul PAS-PPDA a venit la întâlnirea cu socialiştii doar pentru a repeta aceleaşi mesaje şi propuneri pe care le-au mai spus anterior: “Dacă nu dădeau un răspuns celor de la PSRM erau să fie învinuiţi, că noi v-am invitat, am făcut tot posibilul, dar voi nu aţi venit. Ei au venit, dar au venit cu nimic, au făcut abstracţie de condiţiile înaintate de Partidul Socialiştilor, au repetat propriile opţiuni şi iată prin asta putem să explicăm de ce au venit, dacă tot nu au avut nou ce să spună”. 

Discuţiile între PSRM și binomul PAS-PPDA privind crearea majorității guvernamentale de astăzi au eşuat. Cei câţiva deputaţi din partea celor trei formaţiuni care au participat la consultările iniţiate de socialişti, la Parlament, au repetat acelaşi mesaje şi propuneri de mai multe ori, s-au contrazis, nu au avut răbdare să se asculte reciproc, s-au certat, iar, la final, s-au despărțit fără a găsi vreun consens. Liderul fracțiunii parlamentare a PSRM, Zinaida Greceanîi, a plecat înainte de a începe discuţiile, supărată că n-au venit omologii ei, Maia Sandu și Andrei Năstase. 

Anterior, membrii blocului politic “ACUM” au anunţat, de mai multe ori, că sunt gata de discuţii cu socialiştii, însă doar pachetul binomului, nu şi formarea unei coaliții de guvernare cu PSRM.

sursa: publika.md