Experți: instabilitatea politică devalorizează leul

Euro s-a scumpit, în medie cu 40 de bani, iar dolarul cu 25, în ultima săptămână. Astăzi, de exemplu, la majoritatea băncilor, valuta europeană a costat mai mult de 20 de lei. Experţii economici nu-şi pot explica deprecierea leului, în condiţiile în care cursul oficial a fost unul stabil în ultimele luni.

Specialiştii presupun că fluctuaţiile valutare sunt determinate de factori politici. Mai exact, de incapacitatea parlamentarilor de a crea o majoritate parlamentară, şi, respectiv, un nou Guvern. 

Dacă acum o săptămână euro putea fi cumpărat cu aproximativ 19 lei şi 50 de bani, vineri, majoritatea băncilor a afişat un curs de peste 20 de lei. Cât priveşte dolarul, acesta s-a scumpit de la 17 lei şi 40 de bani până la 17 lei şi 79 de bani. 

“Situaţia politică este un factor care creează tensiune şi nervozitate în comportamentul cetăţenilor, dar această tensiune şi nervozitate a fost manifestată şi în lunile februarie, martie, deci inclusiv şi în luna aprilie. Sigur că instabilitatea politică este un factor”, a menţionat Viorel Gîrbu, expert economic, citat de Publika.MD.

Şi oamenii de rând sunt de părere că leul va prinde putere după depăşirea crizei politice:

“Este un vechi proverb, banii iubesc liniştea, adică business-ul iubeşte liniştea. De aceea, atunci când în ţară nu este linişte, într-o ţară în care ratingul investiţiilor nu este unul bun nici în vreme de stabilitate. Este clar că economia este în aşteptare, ca şi noi toţi”.

“Zi de zi ce trece, vedeți doar cum se ridică și euro, dolarul. Cine suferă? Noi aceea de jos. Eu cred că acum va fi puțină forfotă, ca de obicei de sărbători”.

“Dacă o să se formeze Guvernul, leul o să se întărească. Vedeţi ce se face acum, dacă nu o să se formeze, o să scadă încă mai tare leul”.


Experţii economici ne sfătuiesc să ne păstrăm calmul, întrucât Banca Naţională are suficiente instrumente pentru a nu admite deprecierea semnificativă a leului.

“La o uşoară devalorizare da, la premize de devalorizare, da. Nu şi la o devalorizare mai mare de 5,10 la sută ar fi o limită care nu poate fi trecută datorită existenţei rezervelor suficiente pentru a curma un astfel de proces. Mai degrabă vor fi tentative speculative a jucătorilor care s-au plictisit de perioada lungă de stabilitate a valutei naţionale”, a declarat Roman Chirca, expert economic.

La o lună şi jumătate după alegerile parlamentare, partidele care au acces în Parlament nu au reuşit să ajuncă la un consens pentru formarea unei majorităţi. Potrivit Constituţiei, în cazul în care aleşii poporului nu reuşesc să voteze un Guvern timp de trei luni după scrutin, şeful statului, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate dizolva Parlamentul şi anunţa alegeri anticipate.