Analist: PSRM și ACUM nu prea sunt interesate să negocieze

Partidul Socialiștilor și blocul ACUM nu prea sunt interesate să se așeze la masa de negocieri având în vedere pozițiile pe care le-au ocupat. De această părere este analistul politic Anatol Țăranu. În opinia lui, dezamăgirea în societate va crește și aceasta ar putea să fie un element extrem de neașteptat în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, transmite IPN.

„Cel mai probabil socialiștii au fost foarte sinceri când au spus că vor fi alegeri anticipate”, spune Anatol Țăranu.

În opinia lui, fiecare dintre partidele care au acces în Parlament se gândește cum va apărea în alegerile anticipate și mai puțin sunt preocupate de crearea unei majorități parlamentare.

„Această „sabie a lui Damocle” care atârnă deasupra lor îi fac să se simtă foarte puțin comunicabili și să se centreze pe viitorul rezultat electoral”, a declarat Anatol Țăranu în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea spune că inițiativele pe care le-a înaintat blocul ACUM au fost prezentate anterior de PSRM. Deputatul spune că nucleul puterii este majoritatea parlamentară care trebuie să fie formalizată juridic.

„Ca să alegem speakerul, Guvernul, prim-ministrul noi trebuie să avem pe o listă semnăturile a minim 52 de deputați”, menționează Bogdan Țîrdea.

Potrivit lui, fără alegerea președintelui Parlamentului nici nu poate fi începută procedura de numire a Guvernului și nici adoptarea vreunei legi.

Deputatul blocului ACUM Sergiu Litvinenco spune că pentru ei contează un mesaj ferm al PSRM că merge împotriva regimului oligarhic și aceasta este prioritatea numărul 1. Potrivit lui, socialiștii au două avantaje de pe urma unei colaborări cu blocul ACUM – răsturnarea actualului sistem și un „buton roșu” prin care ar putea demite în orice moment un eventual guvern minoritar asumat de blocul ACUM. Sergiu Litvinenco spune că posibile alegeri anticipate în condițiile actuale înseamnă mai multe mandate pentru Partidul Democrat.