Ghimpu nedumerit: „Pe cine vrea să amăgească Blocul ACUM?”

Preşedintele de onoare al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, susţine că propunerile înaintate Socialiştilor de către Blocul ACUM presupun inlusiv formarea unei majorităţi parlamentare, chiar dacă Blocul ACUM încearcă să evite folosirea acestui termen şi caută alte formule prin care şi-ar promova iniţiativele de „deoligarhizare” a statului.

„Alegerea preşedintelui Parlamentului, formarea Biroului Permanent al Parlamentului (fără de care nu poate activa acesta) şi formarea comisiilor permanente (ceea ce înseamnă de fapt partajare, pe care nu o recunoaşte blocul ACUM, deoarece se împart comisiile permanente, care obligatoriu trebuie să le revină şi celor din opoziţie), votarea proiectelor de hotărâri şi legi, eliberarea din funcţie şi numirea unor funcţionari, înseamnă de fapt formarea majorităţii parlamentare”, a scris Mihai Ghimpu pe pagina sa de Facebook.

În acest sens, potrivit lui Ghimpu, apare întrebarea: „pe cine vrea să amăgească blocul ACUM, mai bine zis Maia Sandu şi Andrei Năstase?”.

Blocul politic ACUM, condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase, a acceptat invitaţia la discuţii publice lansată de Partidului Socialiştilor joi, 11 aprilie. Discuţiile între reprezentanţii celor două entităţi politice au fost în mare parte în contradictoriu.  Delegaţia Blocului ACUM insistă pe formarea unui Guvern minoritar condus de Blocul ACUM şi pe deţinerea funcţiei de preşedinte al Parlamentului, ambele iniţiative ar trebui realizate cu voturile Socialiştilor, însă PSRM nu acceptă un asemenea scenariu. Delegaţia PSRM propune formarea unei majorităţi parlamentare ACUM-PSRM, pe patru ani, cu partajarea funcţiilor în stat.

Socialiştii susţin că aceasta este singura formulă juridică legală, însă această idee nu este sprijinită de ACUM. Ion Ceban a declarat că în aşa situaţie cel mai probabil se va merge la alegeri anticipate. Totuşi, o decizie finală în urma discuţiilor cu ACUM va fi luată vineri, 12 aprilie, la şedinţa Consiliului Republican al PSRM.

sursa: adevarul.ro