PAS și DA, gata de discuţii cu PSRM, însă doar despre pachetul blocului ACUM și fără coaliție majoritară

privesc.eu

Exponenţii PAS şi PPDA au invitat reprezentanţii PSRM la discuţii despre iniţiativele blocului politic ACUM, nu la negocieri privind formarea unei majorităţi parlamentare. Jurnalistul Nicolae Negru scrie, într-un editorial publicat de Ziarul Naţional, că este de aşteptat ca cei de la ACUM să nu accepte condiţiile formulate ieri de socialişti, pentru iniţierea negocierilor privind formarea majorităţii parlamentare.

„Acumiștii au spus că nu îi cheamă pe socialiști la negocieri, ci la „discuții”. Nu cred că ceea ce va respinge PD va accepta Blocul „ACUM”. Se mai poate conchide că e pe cale de a eșua efortul ciudat al acumiștilor și consilierilor blocului de a împinge PD în brațele PSRM, adică ale Moscovei”, susţine Nicolae Negru.

Amintim că, ieri, PSRM a anunțat o serie de condiții pentru inițierea negocierilor privind formarea unei alianțe de guvernare. Socialiştii au anunțat că nu vor susține un guvern minoritar, că optează pentru o alianță de guvernare „pe deplin funcțională”, pentru funcția de speaker al Parlamentului și pentru funcțiile de miniștri ai Apărării și Afacerilor Externe. Aceste domenii, alături de trecerea SIS sub controlul șefului statului, sunt pentru a spori împuternicirile președintelui Igor Dodon.

În declarația citită de deputatul Ion Ceban se mai spune că PSRM insistă ca limba rusă să devină limbă de comunicare și doresc anularea legii care prevede combaterea propagandei ruse în R. Moldova. Iar astăzi, socialştii au invitat exponenţii blocului politic ACUM la discuţii privind formarea unei coaliţii majoritare.

Deputatul PSRM Ion Ceban a precizat că invitația a fost semnată de către președintele formațiunii, Zinaida Greceanîi, iar documentul va fi transmis pe cale oficială la PAS și PPDA. Totodată, Ceban a spus că socialiștii, ca fracțiune cu cele mai multe mandate, crede că funcția de președinte al Parlamentului trebuie să revină PSRM, care a propus-o pentru poziția de speaker pe Zinaida Greceanîi.

foto: privesc.eu