ACUM va merge în PAS cu DODON?

Va fi sau nu va fi coaliție de guvernare – aceasta e întrebarea la care se încearcă a se găsi un răspuns. Defapt mai corect ar fi să spunem că întrebarea sună altfel: va face sau nu defunctul bloc electoral ACUM coaliție cu PSRM?

Raspunsul este la suprafață: nu vor coaliza. Dacă nu sunt sinucigași. Or, orice coaliție de acest gen este fatală pentru componentele acesteia. Electoratul lui Dodon se va simți trădat de o coaliție cu eurounioniștii, iar cei ai Maiei Sandu nu vor inghiți prea mult pornirile promoscovite ale lui Igor Dodon.

Păi va fi una de scurta durata, doar ca să-l dea jos pe Plahotniuc!, vor spune unii. De foarte scurtă durată – le răspund eu, mai ales că datul jos va fi un eșec total. Alexandru Tănase a explicat foarte bine de ce nu e posibil.

De scurtă durată, dar destulă pentru ca toate partidele care au cochetat cu trădarea electoratului să devină indizerabile chiar în ochii propriilor votanți. Sper că înțelegem cu toții cât de bine va juca PD-ul acest măritiș cu dracul.

Problema este și mai interesantă când ne gândim că niciunul dintre partide nu poate coaliza nici cu PD-ul lui Plahotniuc. Asta însemnând o moarte la fel de rapidă pentru ele. Cum vă închipuți un ACUM alături de PD?

Până la urmă dacă e să analizăm clar toate opțiunile, PSRM-PD ar fi o coaliție. Repet, la fel de nocivă pentru Dodon. Doar că Dodon are de ales alături de cine să moară. La guvernare cu PD-ul sau în opoziție cu ACUM.

Sau totuși vom avea anticipate?

Ce vor schimba ele? Multe. Foarte multe. După cochetarea cu ACUM, Dodon va pierde puncte în fața lui Șor, care e pentru colhozuri. S-ar putea să asistăm și la o revenire frumoasă a lui Vladimir Nicolaevici Voronin. ACUM a demonstrat că e slab, iar o parte din votantii lor ar putea pleca la unioniștii din Blocul UNIREA, mai ales dacă ar veni și Chirtoacă acolo. Iar PD-ul se va concentra si mai mult pe circumscripții.

Dar până una alta, mingea e la Igor Nicolaevici Dodon. Dar știți cum e cu fotbalul la moldoveni…

GABRIEL CĂLIN