Aeroportul Esenboga a preluat toate zborurile de pe Ataturk

Toate operaţiunile de pe celebrul aeroport Ataturk din Istanbul au fost transferate pe noul aeroport al metropolei, iar mutarea a durat 45 de ore. Aproape 700 de camioane au transportat peste 37 de mii de tone de echipament la destinaţie, care va deveni în doar câţiva ani cel mai mare aeroport din lume.

Compania aeriană Turkish Airlines a efectuat sâmbătă la ora 2:00 pm (11.00 GMT) primul său zbor de pe noul aeroport din Istanbul spre aeroportul Esenboga din capitala Ankara, după ce a finalizat transferul echipamentelor de pe fostul aeroport internaţional Ataturk.

Începând de vineri dimineaţa sute de camioane au transportat zeci de mii de tone de echipamente de pe fostul aeroport internaţional Ataturk spre noul aeroport amplasat la aproximativ 40 de kilometri în nordul Istanbulului. Trei autostrăzi au fost închise temporar traficului pentru a putea permite acest masiv transfer.

După transfer, fostul aeroport internaţional Ataturk din Istanbul va fi utilizat doar de avioanele cargo. Istanbulul mai are un al treilea aeroport internaţional, Sabiha Gokcen, pe partea asiatică a oraşului, a cărui capacitate este mai mică decât cea a aeroportului Ataturk şi care va continua să opereze fără modificări, relatează Agerpres.

Noul aeroport va avea iniţial două piste de aterizare, urmând ca din 2020 să i se adauge o a treia pistă. Încă de la început, instalaţiile noului aeroport vor avea capacitatea teoretică de a gestiona 80 de zboruri pe oră (40 de decolări şi 40 de aterizări), ceea ce va permite un număr de maxim 2.000 de zboruri pe zi, o cifră clar mai mare decât recordul de 1.500 de zboruri pe zi al actualului aeroport Ataturk.

Dacă aeroportul internaţional Ataturk din Istanbul era tranzitat de peste 60 de milioane de pasageri pe an, noul aeroport aspiră să ajungă la 90 de milioane de pasageri în 2019 pentru ca în cursul unui deceniu să ajungă la o capacitate de 200 milioane de pasageri pe an.

sursa: digi24.ro